Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Θεσσαλονίκη: Οι υποψήφιοι θέλουν να ντυθούν στο... χακί
 
Η κρίση, η ανεργία και η δραματική μείωση των εισοδημάτων δεν αφήνουν περιθώρια σε πολλές οικογένειες να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
«Οι γονείς μάς στήριξαν οικονομικά για να σπουδάσουμε. Εμείς, δυστυχώς, δεν μπορούμε να στείλουμε το παιδί για σπουδές σε άλλη πόλη. Ισως βοηθήσουν η γιαγιά και ο παππούς με τη σύνταξή τους». Στα λόγια μίας μητέρας μαθήτριας της γ' λυκείου, που προετοιμάζεται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, αποτυπώνεται η αδυναμία χιλιάδων οικογενειών να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι εκτός... έδρας.
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, υποψήφιοι της Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν να δηλώσουν σχολές ΑΕΙ της πόλης στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες μαθητές αναζητούν επαγγελματικό... καταφύγιο στις «ένστολες» σχολές (στρατιωτικές, αστυνομικές), ενώ έντονο παραμένει το ενδιαφέρον για τα τμήματα του Πολυτεχνείου και τις Οικονομικές Σχολές.

Την Τρίτη λήγει η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες αρχίζουν στις 21 Μαΐου με το μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Οι τελειόφοιτοι της γ' λυκείου δηλώνουν το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας καθώς και αν επιθυμούν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας παρατείνεται κατά δύο έτη (2012 και 2013) η ρύθμιση εισαγωγής των αποφοίτων λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων με την προηγούμενη βαθμολογία των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα εισαγωγής με τη διαδικασία του 10% για τα ακαδημαικά έτη 2012-2013 και 2013-2014 και αφορά όσους πήραν μέρος στις πανελλαδικές των ημερησίων ΓΕΛ, ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β), τα δύο αμέσως προηγούμενα έτη.
Πρώτη η Βιολογία
Στις δηλώσεις των υποψηφίων σε αρκετά σχολεία της Θεσσαλονίκης κυριαρχεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Βιολογία (γύρω στο 55%) ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας και ακολουθούν τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (γύρω στο 38%-40%), η Ιστορία (κάτω από 5%) και η Φυσική (περίπου 0,5%).
«Οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης θεωρούν τη Βιολογία προσιτό και πιο εύκολο μάθημα. Παράλληλα, υπάρχει μία ανασφάλεια και ένας φόβος πολλών μαθητών για τα Μαθηματικά, παρότι ευνοούνται από τις διεξόδους που παρέχει το συγκεκριμένο μάθημα», επισήμανε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας και διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Αντωνίου, και πρόσθεσε: «Ο μαθητής που δηλώνει τη Βιολογία έχει να επιλέξει επιπλέον 25-30 σχολές ΤΕΙ του 3ου Πεδίου Επιστημών Υγείας. Την ίδια στιγμή, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας αποτελούν το ''κλειδί'' για άλλες 250 επιλογές, εκτός από αυτές που έχουν με τα μαθήματα κατεύθυνσης. Εάν επιλέξουν τα Μαθηματικά και δε γράψουν ιδιαίτερα καλά πάλι, έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, δεδομένου ότι σε δεκάδες σχολές του 4ου πεδίου εισάγονται υποψήφιοι με χαμηλά μόρια».
Στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές
Αν και τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων θα κατατεθούν μέσα στο καλοκαίρι, σε προθεσμία που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας, χιλιάδες υποψήφιοι συζητούν και ενημερώνονται από ειδικούς για τις επιλογές σπουδών. Οι πολυτεχνικές (τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κ.λπ.) και οι οικονομικές σχολές παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των υποψηφίων τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η ζήτηση για τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης εμφανίζει τάση υποχώρησης, δεδομένου ότι οι διορισμοί στα δημόσια σχολεία γίνονται πλέον με το «σταγονόμετρο».
Αναζητώντας σχολές που προσφέρουν επαγγελματική σιγουριά, ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι της δυτικής Θεσσαλονίκης θέλουν να ντυθούν στο ...χακί ή το μπλε. Τόσο οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές όσο και οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών μαθητών. «Τα ένστολα επαγγέλματα έχουν σταθερό προβάδισμα. Η εισαγωγή σε αυτές τις σχολές σημαίνει πρόσληψη στο Δημόσιο. Πάντως, παρόλο που υπάρχει ζήτηση, πολλοί εισαχθέντες σε στρατιωτικές σχολές εγκαταλείπουν τελικά τη φοίτηση λόγω των συνθηκών στρατιωτικής εκπαίδευσης», τόνισε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Κέντρο Συμβουλευτικής Νεάπολης, Παναγιώτης Τσιμόπουλος. Οι προκηρύξεις, που θα γίνουν μέσα στην άνοιξη, πιθανολογείται ότι θα προβλέπουν «ψαλιδισμένο» αριθμό θέσεων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στο πλαίσιο και του δεύτερου μνημονίου.
Σπουδές... εντός έδρας
Η κρίση, η ανεργία και η δραματική μείωση των εισοδημάτων δεν αφήνουν περιθώρια σε πολλές οικογένειες να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη. Κάποιοι αναγκάζονται να στηριχτούν στην οικονομική βοήθεια των παππούδων, ενώ οι ερωτήσεις υποψηφίων για τις φοιτητικές εστίες και τη φοιτητική μέριμνα «πέφτουν βροχή» στους συμβούλους ΣΕΠ. «Οι σπουδές εκτός πόλης είναι σχεδόν απαγορευτικές», σχολίασε ο κ. Αντωνίου, τονίζοντας πως αρκετοί υποψήφιοι δηλώνουν πρώτα πρώτα τις σχολές κοντά στη μόνιμη κατοικία τους.
«Τα παιδιά είναι πολύ αγχωμένα και ζητούν σχολές που οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση», υποστήριξε ο σύμβουλος σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στο ΚΕΣΥΠ Λευκού Πύργου, Κώστας Τσαπουρνάς, τονίζοντας πως αρκετοί υποψήφιοι ρωτούν για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τα τουριστικά και τα παραϊατρικά επαγγέλματα (λογοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, διαιτολογίας κ.λπ.), αλλά και για σχολές που σχετίζονται με τη γεωργία. «Αρκετά παιδιά έχουν στο χωριό τους μερικά χωράφια και σκέφτονται να επιστρέψουν εκεί μετά τις σπουδές τους», σχολίασε ο κ. Τσαπουρνάς. Σταθερή ζήτηση καταγράφεται, σύμφωνα με τον ίδιο, για τις πολυτεχνικές και τις οικονομικές σχολές. Οι ειδικοί επιμένουν στην αυτογνωσία και στην επιλογή, βάσει της επιθυμίας, καθιστώντας σαφές ότι οι νέοι θα πρέπει να ισχυροποιήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ με σπουδές που τους ενδιαφέρουν.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: