Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αρνείται να συνυπογράψει μια επιζήμια για το στράτευμα αξίωση

Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε η περαιτέρω μείωση των εισακτέων κατά 20% στις στρατιωτικές σχολές που αξίωσε ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Π. Αποστολίδης. Ανήθικη και επικίνδυνη χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές πηγές η επιχειρούμενη μείωση των εισακτέων σε ποσοστό 20%, επιπλέον του 10% που έχει αποφασιστεί και θα ισχύσει σε όλες τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Φραγκούλης Φράγκος έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεση του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αρνείται να συνυπογράψει μία επιζήμια για το Στράτευμα απόφαση υπηρεσιακής κυβέρνησης. Την αξίωση για περαιτέρω μείωση των εισακτέων κατά 20% στις στρατιωτικές σχολές έχει διατυπώσει και υποστηρίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Παύλος Αποστολίδης (όχι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντώνης Μανιτάκης, όπως εκ παραδρομής γράψαμε στο χθεσινό δημοσίευμα), χωρίς να γνωρίζει κανείς τους λόγους για τους οποίους τίθεται τελευταία στιγμή ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα από υπηρεσιακό μάλιστα υπουργό.
Η θέση για συνολική μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές κατά 30% είχε διατυπωθεί στις αρχές του έτους από την Τρόικα, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής που ήθελε σημαντικό περιορισμό των προσλήψεων στις Ένοπλες Δυνάμεις για εξοικονόμηση κόστους. Άγνωστο γιατί, πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο κ. Αποστολίδης έθεσε το ζήτημα και προσπάθησε με διάφορες κινήσεις που εγείρουν ερωτήματα να προωθήσει την κατά 30% μείωση των εισακτέων.
Η αντίδραση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν άμεση. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε ένα θέμα που ξεκαθαρίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς της με την απόφαση μείωσης των εισακτέων σε ποσοστό 10%. Δεν έχουμε καν την εξουσιοδότηση να χειριστούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Συνεργάτες μάλιστα του κ. Φραγκούλη Φράγκου τόνισαν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν κάθετα αντίθετος και το ξέκοψε μία και καλή από την αρχή . Προσέθεσαν μάλιστα με νόημα πως για να προωθηθεί μία μείωση των εισακτέων απαιτείται κοινή υπουργική απόφαση και o κ. Φράγκος δεν συζητά καν να βάλει την υπογραφή του σε πράξη επιζήμια για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την άμυνα της χώρας.
Να σημειωθεί ότι επιτελείς του Πενταγώνου χαρακτηρίζουν επικίνδυνο και ανήθικο το αίτημα για επιπλέον μείωση 20% στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών. Επικίνδυνη, γιατί πέρσι μειώθηκαν 10% οι εισακτέοι και ισχύει φέτος ένα επιπλέον 10% για τους εισακτέους του νέου ακαδημαϊκού έτους. Αυτό συνεπάγεται απώλεια 280 θέσεων αξιωματικών χωρίς να έχουν αλλάξει στο παραμικρό η δομή και η οροφή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πόσο μάλλον να υπάρξει κενό άνω των 500 αξιωματικών σε καιρούς που η χώρα επιβάλλεται να έχει ισχυρή άμυνα και ασφάλεια. Ανήθικη, διότι οι σπουδαστές που δήλωσαν τις στρατιωτικές σχολές παλεύουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για μία από τις 1.160 θέσεις και όχι τις 900 που συνεπάγεται η περαιτέρω μείωση που ζητά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μόλις χθες τσ ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις στο πρόγραμμα διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων των στρατιωτικών σχολών, κατόπιν των αλλαγών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις λόγω εκλογών, καλώντας τους υποψήφιους σπουδαστές να επικοινωνήσουν με τις σχολές για τις απαραίτητες διευκρινίσεις. 


Από τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: