Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Στρατιωτικές Σχολές Αστυνομικές Σχολές – Απίστευτη Μείωση Σπουδαστών!

Αν το Κέντρο Ελέγχου Όπλων ερμηνεύει σωστά το νέο μνημόνιο τότε ο κανόνας ένα προς πέντε που θα εφαρμοστεί στις προσλήψεις πρόκειται να εφαρμοστεί και στις Στρατιωτικές Σχολές αφού κάθε εισακτέος ουσιαστικά προσλαμβάνεται στο Δημόσιο με την εισαγωγή του. Παραθέτουμε παρακάτω τη σχετική διάταξη του μνημονίου από όπου εκ της πρώτης ανάγνωσης προκύπτει ότι για κάθε πέντε αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις, εφεδρεία κλπ αξιωματικών θα γίνεται και μία εισαγωγή ενός σπουδαστή. Με λίγα λόγια οι τάξεις των αξιωματικών και υπαξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας θα μειωθούν στο ένα πέμπτο πολύ σύντομα. Για να καλυφθούν τα λειτουργικά και επιχειρησιακά κενά το EKEO πιστεύει ότι η στρατιωτική θητεία θα αυξηθεί σύντομα σε υψηλά ποσοστά και ίσως να στρατευθούν και οι γυναίκες όπως γίνεται στο Ισραήλ. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί το ποσοστό ανεργίας ενώ παράλληλα η διαχείριση των συσσιτίων θα γίνεται με πιο οργανωμένο και διακριτικό τρόπο εντός των στρατοπέδων.
Παραθέτουμε το σχετικό εδάφιο από το νέο μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα:
«Η Κυβέρνηση δημοσιεύει και επικαιροποιεί σε τριμηνιαία βάση τα μεσοπρόθεσμα σχέδιά της για στελέχωση ανά τμήμα για την περίοδο μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον κανόνα «μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις από την υπηρεσία». Ο κανόνας προσλήψεων/αποχωρήσεων από την υπηρεσία ισχύει ως προς την γενική κυβέρνηση ως σύνολο. Τα σχέδια στελέχωσης θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον στόχο της μείωσης των θέσεων στο δημόσιο κατά 150 χιλιάδες ανάμεσα στο τέλος του 2010 και το τέλος του 2015. Εάν παραστεί ανάγκη η Κυβέρνηση θα θεσπίσει προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων.
Το προσωπικό το οποίο μετατίθεται στην Κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα θεωρείται ως νέα πρόσληψη. Το ίδιο ισχύει για το προσωπικό το οποίο έχει τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία και το οποίο μετατίθεται σε άλλους κυβερνητικούς φορείς μετά από λεπτομερή εξέταση των επαγγελματικών τους προσόντων από τον ΑΣΕΠ βάσει των δικών του τακτικών κριτηρίων αξιολόγησης. Η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ, στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες) ελαττώνεται σε επίπεδο που να συνάδει προς τα πλάνα προσλήψεων.
Τα προγράμματα στελέχωσης ανά Υπουργείο και ανά κάθε ομάδα δημοσίων φορέων θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, την ακύρωση κενών θέσεων εργασίας και την ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους προτεραιότητας και λαμβάνουν υπόψιν τους την παράταση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα. Τα πλάνα στελέχωσης και τα μηνιαία δεδομένα περί των μετακινήσεων του προσωπικού (προσλήψεις, αποχωρήσεις, μεταθέσεις μεταξύ φορέων) των διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο [μηνιαία έναρξη τον Μάρτιο του 2012]»


πηγή www.ekeo.gr

Στρατιωτικές Σχολές & Μείωση Εισακτέων: Στα ύψη οι Βάσεις

Αν ισχύσει η μείωση στον αριθμό των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές κατά (τουλάχιστον) 60% όπως αναφέρεται όλο και πιο συχνά στα ΜΜΕ τότε οι βάσεις των Σχολών αυτών (φυσικά και των Αστυνομικών Σχολών) θα εκτιναχθούν σε επίπεδα που αγγίζουν αυτά της Ιατρικής. Ο μοναδικός χώρος που παρέχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και μηδενικό ποσοστό ανεργίας είναι οι παραγωγικές σχολές αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας δέχονται μόνο όσους μπορούν να προσλάβουν άμεσα. Μέσα στην περίοδο ανεργίας που διανύουμε οι υποψήφιοι θα επιδιώξουν τη μόνη σίγουρη λύση των σχολών αυτών. Όμως η δραματική μείωση στον αριθμό των εισακτέων αναμένεται να συνοδευτεί και από απολύσεις σε ευαίσθητες κατηγορίες όπως οι Επαγγελματίες Οπλίτες (πάσης φύσεως και προέλευσης). Άρα λοιπόν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων θα αυξηθούν δραματικά και βέβαια μετά την συμφωνία μείωσης των αμυντικών κονδυλίων δεν υπάρχει καμία άλλη λύση εκτός από την αύξηση της στρατιωτικής θητείας η οποία δεν αποκλείεται στα επόμενα χρόνια να φτάσει στα επίπεδα περασμένων δεκαετιών.

πηγή www.ekeo.gr 

Μειώνονται οι θέσεις στις στρατιωτικές σχολές

Μπροστά σε ακόμη μία μείωση στις θέσεις που προσφέρουν οι στρατιωτικές σχολές θα βρεθούν φέτος οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τις συγκεκριμένες σπουδές.Tα συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν στο «ψαλίδισμα» των θέσεων, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι και όπως δείχνουν τα πράγματα θα επεκταθεί.Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το 2010 συνολικά απ' όλες τις κατηγορίες εισήχθησαν στις στρατιωτικές σχολές 1.436 άτομα, ενώ το 2011 εισήχθησαν 1.290.

Η ζήτηση για τις στρατιωτικές σχολές την τελευταία δεκαετία είναι τεράστια και οι υποψήφιοι δίνουν αγώνα μέχρι τελικής πτώσης διεκδικώντας μία θέση.Η μεγάλη ζήτηση βέβαια έχει προκαλέσει και κατακόρυφη άνοδο των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές, οι οποίες πλέον τα τελευταία χρόνια κινούνται πάνω από τα 17.000 μόρια.


πηγή

Η τρόικα διοικεί τις ΕΔ και σε πρώτη φάση τις στρατιωτικές σχολές!

Η τρόικα διοικεί τις ΕΔ και σε πρώτη φάση τις στρατιωτικές σχολές!

Η τρόικα διοικεί τις ΕΔ και σε πρώτη φάση τις στρατιωτικές σχολές!
Απίστευτο! Ο ίδιος ο ΥΕΘΑ επιβεβαιώνει ότι η τρόικα έχει πλέον λόγο ακόμη και στο πόσοι θα είναι οι εισακτέοι …στις Ελληνικές στρατιωτικές σχολές! Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, μας διαβεβαιώνει -για να μην ανησυχούμε;- ότι δεν του έβγαλε κίτρινη κάρτα η τρόϊκα αλλά πως ναι οι εισακτέοι στις σχολές μας είναι πολλοί και θα πρέπει να μειωθούν!
«Οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν πλήρως ενήμεροι για την ομαλή πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων δεν χρειάστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση και άρα δεν μου έβγαλαν κίτρινη κάρτα, ιδιαίτερα μάλιστα για το θέμα των προσλήψεων, όπως λανθασμένα γράφτηκε. Και τούτο γιατί δεν επρόκειτο για προσλήψεις, αλλά για τον αριθμό των εισακτέων στις ανώτατες και ανώτερες στρατιωτικές σχολές, ο οποίος όμως είχε συμφωνηθεί με το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο πιστεύω ότι ο αριθμός των εισακτέων είναι, πράγματι, υψηλός και υπερβαίνει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα αυτό θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της επανεξέτασης της διαδικασίας εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές», λέει ο κ.Μπεγλίτης.
Για το μισθολόγιο των στελεχών αλλά και για τους αποστράτους των ΕΔ ο κ.Μπεγλίτης λέει:
«Σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο διασφαλίσαμε το ειδικό μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την εξαίρεση από το θεσμό εργασιακής εφεδρείας. Συγχρόνως καταβάλλουμε προσπάθεια για την επίλυση ορισμένων επί μέρους προβλημάτων που δημιουργεί η απόφαση για τη μείωση των συντάξεων στους κάτω των 55 χρόνων. Αυτό μόνον ως αδιαφορία της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Από την εθνική προσπάθεια δεν μπορεί κανείς να εξαιρεθεί και στις αναγκαίες θυσίες συμμετέχουμε όλοι, κατ’ αναλογικό τρόπο». Το θέμα είναι ότι έχουν εξαιρεθεί άλλοι κι άλλοι απ΄ αυτή τη προσπάθεια.
Και τέλος κάνει λόγο για το «χουντικό καθεστώς» που ισχύει όπως λέει στο θεσμικό καθεστώς των Ενώσεων Αποστράτων ,τους οποίους κατά τ΄ άλλα σέβεται:
«Στέκομαι με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση απέναντι στη μεγάλη πλειονότητα των αποστράτων, που βιώνουν με επώδυνο τρόπο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις περικοπές των συντάξεών τους. Έχουμε όμως την ευθύνη να συμβάλουμε, χωρίς εξαιρέσεις, στο να ξεπεράσει η πατρίδα μας την κρίση. Το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των ενώσεων θα αλλάξει, αφού δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει το χουντικό διάταγμα του 1970. Η συμμετοχή αποτελεί ελεύθερη δημοκρατική επιλογή και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική. Αυτό για μένα είναι απολύτως καθαρό. Πολύ περισσότερο, όταν θέλουν να εκφράζουν ευρύτερες πολιτικές απόψεις για τις εξελίξεις στη χώρα μας, τότε θα πρέπει να συγκροτούνται και να λειτουργούν με βάση τις ρυθμίσεις του Αστικού Κώδικα. Ο εξορθολογισμός είναι αναγκαίος και οι αλλαγές έχουν, ήδη, δρομολογηθεί.»
Ο ΥΕΘΑ μας καλεί ακόμη να μην… δαιμονοποιούμε τη τρόικα:
«Είναι εύκολο και πολιτικά βολικό να δαιμονοποιείται η τρόικα ακόμα και γι’ αυτά που έπρεπε να κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια και δεν τα υλοποιήσαμε. Δεν φταίει η τρόικα για τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και του μοντέλου ανάπτυξης. Ας είμαστε όλοι για μια φορά τουλάχιστον γενναίοι στην ανάληψη των δικών μας ευθυνών. Ωστόσο πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, για την αξιοπιστία των ευρωπαίων εταίρων μας και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, να αξιολογηθεί με όρους στρατηγικής προοπτικής η κυρίαρχη προσέγγιση για την υπέρβαση της κρίσης στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αδιέξοδο δεν αφορά μόνον την Ελλάδα.»


πηγή   www.edu4u.gr

Πόλεμος για μία θέση στις στρατιωτικές σχολές

H μεγάλη ζήτηση έχει εκτοξεύσει τις βάσεις
Μείωση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές αναμένεται για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. H αντίστροφη μέτρηση στον αριθμό των εισακτέων στις συγκεκριμένες σχολές ξεκίνησε από πέρυσι, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, φέτος η μείωση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση -σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες- και με το συνταξιοδοτικό θέμα των στρατιωτικών (σ.σ.: αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης). Μια τέτοια εξέλιξη, όπως είναι αναμενόμενο, θα έχει επιπτώσεις και στον αριθμό των νεοεισαχθέντων στις αντίστοιχες σχολές στις οποίες «ποντάρουν» χιλιάδες υποψήφιοι κάθε χρόνο, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έτσι και αλλιώς είναι περιορισμένες και κάθε χρόνο όλο και «ψαλιδίζονται».
Οι υποψήφιοι των ΑΣΣΥ πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους συμμετοχής τους στις εξετάσεις.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το 2010 συνολικά από όλες τις κατηγορίες εισήχθησαν στις στρατιωτικές σχολές 1.436 άτομα, ενώ το 2011 εισήχθησαν 1.290 άτομα. Η ζήτηση για τις στρατιωτικές σχολές την τελευταία δεκαετία είναι τεράστια και οι υποψήφιοι δίνουν αγώνα μέχρι τελικής πτώσης, διεκδικώντας μία θέση σε αυτές έχοντας κυρίως ένα και μοναδικό κίνητρο. Την ασφάλεια της μόνιμης εργασίας.
Μάλιστα είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί υποψήφιοι να μην ξέρουν καν ποιο είναι το περιεχόμενο σπουδών στις συγκεκριμένες σχολές, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται όταν πια βρεθούν «εντός» και η ζωή τους γίνεται δύσκολη, καθώς πρόκειται για σχολές απαιτητικές.
Η μεγάλη ζήτηση βέβαια έχει προκαλέσει και κατακόρυφη άνοδο των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές, οι οποίες πλέον τα τελευταία χρόνια κινούνται πάνω από τα 17.000 μόρια.
Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στις Στρατιωτικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνεται μετά την κοινή υπογραφή των υπουργείων Άμυνας και Παιδείας.
Πόλεμος για μία θέση στις στρατιωτικές σχολές
Οι υποψήφιοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας, αλλά προηγουμένως θα πρέπει να έχουν κριθεί κατάλληλοι σε ιδιαίτερες προκαταρκτικές εξετάσεις (ψυχομετρικές, υγειονομικές και αθλητικές) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η τελική όμως επιλογή και η σειρά επιτυχίας για κάθε στρατιωτική σχολή γίνεται από το υπουργείο Παιδείας. Βέβαια οι αποφάσεις των επιτροπών που κρίνουν την καταλληλότητα των υποψηφίων είναι ανέκκλητες και δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις. Φυσικά, όπως σε κάθε δημόσιο διαγωνισμό, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των υποψηφίων σε στοιχεία που αφορούν τους λοιπούς συνυποψήφιούς τους.
Τέλος, οι υποψήφιοι που θα αποτύχουν ή θα διακόψουν, ή δεν θα παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε στάδιο των προκαταρκτικών εξετάσεων δεν μπορούν να συνεχίσουν και θεωρούνται από το υπουργείο Παιδείας ως να μην είχαν δηλώσει τη σχολή από την οποία αποκλείστηκαν.
Τα ειδικά τεστ κατά σχολή προτίμησης
Όλοι οι υποψήφιοι που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ΠΚΕ υποβάλλονται σε ψυχομετρική δοκιμασία, υγειονομική εξέταση και αθλητική δοκιμασία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρώτης Σχολής προτίμησής τους. Όσο για τους υποψηφίους που θα διαγωνισθούν στα ειδικά μαθήματα του υπουργείου Παιδείας, θα τα δηλώσουν στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωσή τους για να προγραμματιστούν αναλόγως. Επίσης, θα πρέπει να φέρουν κατά την παρουσίασή τους βεβαίωση του Εξεταστικού Κέντρου, στην οποία θα αναφέρεται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων του υπουργείου Παιδείας. Οι Επιτροπές Ψυχομετρικών - Αθλητικών δοκιμασιών των ΣΣΕ - ΣΝΔ - ΣΙ - ΣΣΑΣ - ΣΑΝ - ΣΜΥ - ΣΜΥΝ - ΣΤΥΑ - ΣΥΔ, καθώς και οι κατά περίπτωση Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές (ΑΥΕ) συντάσσουν για κάθε ομάδα υποψήφιων πρακτικά ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ - ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΩΝ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ - ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ, ΜΗ ΠΡΟΣΕΛΘΟΝΤΩΝ και ΔΙΑΚΟΨΑΝΤΩΝ υποψηφίων. Τα αποτελέσματα τοιχοκολλούνται στις εισόδους των αντιστοίχων Σχολών, στις ιστοσελίδες αυτών και στα Γραφεία Ενημερώσεως ΥΕΘΑ Αθηνών ή Θεσσαλονίκης.
ΑΣΕΙ- ΑΣΣΥ
Ποια προσόντα πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι
Τα προσόντα, τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι τα εξής:
  • Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
Γίνονται δεκτοί/-ές και υποψήφιοι/-ες ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, όταν εισαχθούν, όπως ορίζει ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας.
  • Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση.
  • Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που θα τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας.
  • Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ.
Ηλικία: (1) Οι υποψήφιοι/-ες των ΑΣΕΙ πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
(α) Για τις ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ και ΣΑΝ να έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1990. Κατ' εξαίρεση μπορούν να συμμετάσχουν:
  • Στη ΣΣΕ και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις Εθελοντές μόνιμοι Οπλίτες που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1988.
  • Στη ΣΙ και οι υπηρετούντες στις ΕΔ Εθελοντές, Κληρωτοί, Κληρωτοί πρότακτοι, Κληρωτοί παρατεταμένης θητείας και Μαθητές-Απόφοιτοι ΑΣΣΥ που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1989.
(β) Στη ΣΣΑΣ όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1991.
(2) Οι υποψήφιοι/-ες των ΑΣΣΥ πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους συμμετοχής τους στις εξετάσεις. Διόρθωση ηλικίας με δικαστική απόφαση λαμβάνεται υπόψη, εφόσον προκύπτει ότι η απόφαση αυτή έχει καταστεί αμετάκλητη. Οι υποψήφιοι/-ες θα πρέπει να έχουν γεννηθεί την 31η Δεκεμβρίου 1990 και μεταγενέστερα.
στ. Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι/-ες των ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ θα πρέπει:
  • Να μην έχουν καταδικαστεί σε ποινή καθείρξεως για οποιοδήποτε έγκλημα ή σε φυλάκιση για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδορκία, ανυποταξία, λιποταξία.
Για παράβαση των Νόμων περί προστασίας της Χώρας, του Πολιτεύματος και της ελευθερίας των Πολιτών, προσβολή της Σημαίας ή του Στρατού, νομοθεσίας σχετική με τα ναρκωτικά, αρχαιότητες και της νομοθεσίας περί τρομοκρατίας, καθώς και να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, ή να διώκονται για κάποιο από τα εγκλήματα αυτά.
  • Να μη διώκονται για εγκλήματα ή αδικήματα που συνεπάγονται τις παρεπόμενες ποινές των άρθρων 59-65 του Ποινικού Κώδικα.
  • Να μην έχουν εκπέσει του βαθμού τους και να μην έχουν αποβληθεί ή απολυθεί στο παρελθόν από καμία Στρατιωτική Σχολή (ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ) και, πάντως, όπως ειδικά ορίζεται για τις περιπτώσεις αυτές, από τον Οργανισμό κάθε Σχολής.
  • Να μην έχουν καταδικαστεί σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία υποψήφιος/-α, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του/της σε ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ, αρνείται την εκτέλεση των στρατιωτικών του/της καθηκόντων λόγω θρησκευτικών ή άλλων δοξασιών και πεποιθήσεων, εφαρμογής τυγχάνουν οι σχετικές διατάξεις των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας των Σχολών.
Πού πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις συμμετοχής
Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιλογή στις στρατιωτικές σχολές πρέπει να υποβάλουν απευθείας ή με συστημένη επιστολή συνήθως τον Μάιο μια πλήρη σειρά δικαιολογητικών. Οι υποψήφιοι της ειδικής κατηγορίας Έλληνες/-ίδες του Εξωτερικού υποβάλλουν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο συνήθως, με την ίδια διαδικασία, τα δικαιολογητικά τους. Οι υπηρεσίες υποβολής είναι αποκλειστικά οι ακόλουθες:
Για τη ΣΣΕ: Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Τμήμα Εισιτηρίων Εξετάσεων, Βάρη Αττικής ΒΣΤ 902, Τηλ.: 210 8904093-4-5, 210 8904126-7, FΑΧ 210 8970232 και 210 8904094.
Για τη ΣΝΔ: Εφόσον πρόκειται για συστημένη επιστολή: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Λεωφόρος Μεσογείων 229 (ΤΓΝ 1040), ΤΚ 15561, Χολαργός, Αθήνα, τηλ.: Εσωτ. ΓΕΝ 51154, 51155. Εφόσον πρόκειται για κατάθεση αίτησης αυτοπροσώπως: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τέρμα Χατζηκυριάκου, Πειραιάς Τ.Κ. 18539, Τηλ.: 210 4581337, FAX 210 4581397.
Για τη ΣΙ, ΣΤΥΑ, ΣΥΔ: Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως (ΔΑΕ/Α7), Δεκέλεια Αττικής (Τατόι) ΤΓΑ 1010, τηλ.: 210 8191722, 210 8191724 και FΑΧ: 210 2466694, 210-8191725.
Για τη ΣΣΑΣ: Στρατιωτική Σχολή Αξ/κών Σωμάτων - Πλήθωνος Γεμιστού 2, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54638, τηλ.: 2310 962177 - 962112 - 962191.
Για τη ΣΑΝ: Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής - Στρατόπεδο «ΣΑΚΕΤΑ» «Α» ΒΣΤ 902 Βύρωνας, Τ.Κ. 162 01, τηλ.: 210 7675603, 210 7675609, 210 7669347 και FΑΧ: 210 7654793.
Για τη ΣΜΥ: Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Τρίκαλα Τ.Κ. 42100 τηλ.: 24310-38635, 24310 38637, 24310 39632.
Για τη ΣΜΥΝ: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού), Λεωφόρος Μεσογείων 229 (ΤΓΝ 1040), ΤΚ 15561, Χολαργός, Αθήνα, τηλ.: 210-6551154, 210-6551155 (τηλ.: ΣΜΥΝ 210 5531742 - 210 5531744).
ΣΧΟΛΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
ΣΧΟΛΗ
Εισαχθέντες 2010
Εισαχθέντες 2011
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΟΠΛΑ
260
242
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΩΜΑΤΑ
50
43
ΣΝΔ ΜΑΧΙΜΟΙ
46
39
ΣΝΔ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
21
19
ΙΚΑΡΩΝ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ
98
98
ΙΚΑΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
52
38
ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ
10
10
ΣΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ
81
71
ΣΣΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
10
7
ΣΣΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ
10
7
ΣΣΑΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ
7
6
ΣΣΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
8
3
ΣΣΑΣ ΝΟΜΙΚΗ
21
25
ΣΣΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
35
37
ΣΜΥ ΟΠΛΑ
222
195
ΣΜΥ ΣΩΜΑΤΑ
73
70
ΣΜΥΝ
134
121
ΣΤΥΑ
192
173
ΣΥΔ
48
43
ΣΙΡ
10
0
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΣΑΝ)
48
43




Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Παρ' όλη την περσινή (2011) μείωση των θέσεων στις στρατιωτικές σχολές, αίτημα της της τρόικας είναι η μείωση θέσεων στις στρατιωτικές σχολές. Μη επιβεβαιωμένες πηγές, και μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν μείωση 60% - 70% , γεγονός που θα οδηγήσει στην τεράστια αύξηση των βάσεων εισαγωγής. Θεωρούμε πλέον λογικό (και κάθε διάλογος για το θέμα αυτό, δεκτός) ακόμη και να ισχύσει αυτό το μέτρο, όσοι μπουν στις στρατιωτικές σχολές, να είναι αυτοί που πραγματικά το θέλουν (με το να μπαίνουν όσοι έχουν στρατιωτικές σχολές ως πρώτη επιλογή) μιας και αυτό θα ακολουθήσουν σε όλη τους την επαγγελματική ζωή.
Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί αύξηση των εισαγομένων, που κατά τους πρώτους μήνες, τα παρατάνε και φεύγουν, ή να μπαίνουν όσοι έχουν στρατιωτικές σχολές δεύτερη, τρίτη, τέταρτη... κλπ επιλογή, με αποτέλεσμα να μην μπαίνουν αυτοί που πραγματικά το θέλουν.
Φυσικά, οποιοσδήποτε το θεωρεί λογικό, να μπαίνουν στις στρατιωτικές σχολές όσοι το έχουν πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό τους, αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρωτοβουλία, και να μαζευτούν οι ενδιαφερόμενοι.